Foto: Maria Makar/SVT

Rönningekör till VM

Uppdaterad
Publicerad

Rönninge Show chorus favorittippad när körer från hela världen samlas för mästerskapen i barbershop-sång i Las Vegas.

Mellan 17 och 23 oktober hålls världsmästerskapen i barbershop-sång, Sweet adelines international, i Las Vegas. Då samlas körer och kvartetter från hela världen för att tävla om titlarna Årets barbershop-kvartett och Årets barbershop-kör.

Rönningekör till VM

Mitt bland de internationella namnen hittar vi Rönninge show chorus, den svenska kör som under mästerskapen på Hawaii 2013 tog hem mästartiteln med högsta poäng någonsin i domarbedömningen. Kören grundades av Britt-Heléne Bonnedahl och ett tjugotal andra som en utbrytargrupp från Tälje Chorus och består uteslutande av kvinnor – något som uppskattas mycket av medlemmarna i dag.

– Det är verkligen jätteläckert, att få sjunga och dansa med andra kvinnor känns väldigt kraftfullt, berättar dirigenten Anna Alvring.

Från 1800-talets barberare

Barbershopen som fenomen härstammar från USA, där den uppstod i 1880-talets barberarsalonger – där männen satt och väntade på sin tur och fördrev tiden med populära stämsånger. Ursprungligen framfördes barbershop främst av just manliga kvartetter, men sjungs i dag även av stora körer och kvinnor.

Följ Rönninges damer

SVT har besökt just en sådan stor kvinnokör och i klippet ovanför kan vi se hur det ser ut när den framförs i mästarklass – när damerna från Rönninge genomför sin sista övning av sitt final-program.

Den som är extra intresserad kan följa hur det går för vårt svenska hopp i länken här nedan. Där kan man se vilka tider de svenska deltagarna kommer att uppträda och även se framträdandena via live-stream.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.