Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
–Ta en förpackning extra av det du brukar äta i vanliga fall. Rotera burkarna i skafferiet så ingenting blir gammalt, tipsar Monica Rydbjer, Södertörns Lottakår. Hör mer i videon. Foto: SVT

Så förbereder du ditt matförråd för en kris: ”Utöka skafferiet”

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) arrangerat krisberedskapsvecka, för att förbereda invånarna inför samhällskriser och krig. Som avslutning fick invånarna i Salems kommun under lördagen lära sig mer om hur man ska tänka i matväg – om krisen kommer.

– En vanlig oro är att man inte ska få plats med allting, säger Monica Rydbjer, kårchef på Södertörns Lottakår som är med och inspirerar Salemsborna i krisberedskap.

Enligt Monica Rydbjer är det lätt att hamstra för mycket produkter när det uppstår en krissituation, något som hände under början av coronapandemin då hyllor i vissa matbutiker gapade tomma.

– Jag är inte så säker på att folk åt upp all den mat som de köpte, säger hon.

I videon visar Monica Rydbjer hur man ska tänka när man förbereder sitt skafferi inför en samhällskris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.