Foto: TT

MSB: Kunde ha slagit ut livsmedelsförsörjningen

Uppdaterad
Publicerad

It-haveriet som stängt hundratals Coop-butiker är ett tydligt tecken på hur sårbart det svenska samhället är, säger Jonas Milton på MSB:s avdelning för krisberedskap och civilförsvar.

– Skulle det ha slagit bredare så hotas livsmedelsförsörjningen.

Orsaken till it-haveriet är en attack mot en av Coops it-leverantörer, vilket fått kassasystemet att haverera. Nästan alla av företagets 800 butiker tvingas hålla stängt.

Jonas Milton, utredare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), har forskat på vad som händer om betalsystem kraschar. Han känner inte till några detaljer om vad som hänt Coop men säger att attacken visar hur känsligt samhället är för it-attacker.

Global it-attack

-Vi har ett väldigt sårbart samhälle som är baserat på it. Den som drabbas måste i princip stänga ned. Nu finns det ju fler matkedjor som kan backa upp. Men skulle det ha slagit bredare så hotas livsmedelsförsörjningen.

Simulerat stopp

För att hålla öppet måste Coop i princip gå över till manuella rutiner i kassahanteringen, säger Milton. Men det för med sig andra, legala problem. Till exempel blir det problematiskt att registrera alla köp och rapportera in moms.

I ett svenskt forskningsprojekt som han deltagit i simulerades ett betalningsstopp under 20 dagar. Kortbetalningen kraschade hos 150 aktörer, såväl i livsmedelsbutiker som andra branscher.

Slutsatsen blev att samhället behöver utveckla motståndskraftiga lösningar, som olika former av krediter eller förskottsbetalda kort som kan användas som komplement till uppkopplade kortbetalningar.

-Det visar att det här projektet är relevant och att sårbarheterna måste tas på allvar. Det visar också att vi måste ha förnödenheter hemma och att butiker måste ha offlinelösningar, säger Jonas Milton.

Tappar förtroende

Samtidigt behöver butiker och branscher samarbeta, vilket inte minst coronapandemin visat. När vissa företag drabbats hårt har de ställt om och börjat tillverka skyddsutrustning för vården. Butikerna skulle också kunna låna it-lösningar av varandra under en kris.

-Ska jag som beredskapsperson framhålla något om detta så är det vikten av att frågan uppmärksammas. Coop riskerar att få kassera varor och man tappar intäkter och förtroende hos kunderna. Det är ju stora förluster, säger Milton.

-Sedan måste hela samhället reflektera över el och it. De flesta sektorer kanske inte kan förlita sig på en lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Global it-attack

Mer i ämnet