Brigid Lefevre är odlare och fermenteringsexpert i Järna och hon menar att fermenterad mat är både nyttigt och gott. Foto: SVT

Så gör du din egen Järna-kimchi

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för fermenterad mat ökar, och att laga mat med mikroorganismer och bakterier låter kanske svårare än det är. Det menar i alla fall fermenteringsexperten Brigid Lefevre som håller kurser i fermentering i Järna.

Att fermentera mat innebär att använda mikroorganismer för att förändra och förädla mat, och är ett gammalt sätt för att konservera mat. Exempel på fermenterade livsmedel är bland annat filmjölk, ost och saltgurka som har genomgått en mjölksyrajäsning.

Brigid Lefevre är odlare i Järna och håller kurser i fermentering.

– Det är nyttigt och jättegott med fermenterad mat. Man kommer i kontakt med verkligheten på något sätt. Vi är omfamnade av olika mikroorganismer. De är i allas kök och på våra kroppar, menar Brigid Lefevre.

– Man accepterar att köket är fullt av olika bakterier och använder de till sin egen nytta.

I videon ovan visar Brigid hur man gör en ”Järna-variant” av den koreanska kålbaserade rätten kimchi.

Brigids Järna-kimchi

500 g salladskål (läggs i 7-procentig saltlösning i rumstemperatur över natten)

0,5 dl finriven morot

0,5 dl finriven daikon-rättika

3 rivna vitlöksklyftor

1 msk riven ingefära

1 riven torkad chili

1 tsk paprikapulver

½ tsk salt.

Blanda alla ingredienser och mortla eller använd en matberedare tills det blir en smet. Skölj av surkålen i vatten och gnid in smeten mellan bladen. Pressa ner kålbladen i en burk och fyll upp till kanten. Förvara burken i 2-3 dagar i rumstemperatur och lätta på trycket till burken 1-3 gånger per dag. Förvara sedan burken i kylskåpet i ungefär 2 veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.