Att fermentera mat innebär att använda mikroorganismer för att förändra och förädla mat, och är ett gammalt sätt för att konservera mat. Exempel på fermenterade livsmedel är bland annat filmjölk, ost och saltgurka som har genomgått en mjölksyrajäsning.
Brigid Lefevre är odlare i Järna och håller kurser i fermentering.
– Det är nyttigt och jättegott med fermenterad mat. Man kommer i kontakt med verkligheten på något sätt. Vi är omfamnade av olika mikroorganismer. De är i allas kök och på våra kroppar, menar Brigid Lefevre.
– Man accepterar att köket är fullt av olika bakterier och använder de till sin egen nytta.
I videon ovan visar Brigid hur man gör en ”Järna-variant” av den koreanska kålbaserade rätten kimchi.
Brigids Järna-kimchi
500 g salladskål (läggs i 7-procentig saltlösning i rumstemperatur över natten)
0,5 dl finriven morot
0,5 dl finriven daikon-rättika
3 rivna vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 riven torkad chili
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt.
Blanda alla ingredienser och mortla eller använd en matberedare tills det blir en smet. Skölj av surkålen i vatten och gnid in smeten mellan bladen. Pressa ner kålbladen i en burk och fyll upp till kanten. Förvara burken i 2-3 dagar i rumstemperatur och lätta på trycket till burken 1-3 gånger per dag. Förvara sedan burken i kylskåpet i ungefär 2 veckor.