• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du veta hur tioåriga Loke Landell och hans lärare hittade ett sätt att förstå varandra. Foto: Linda Asmar/SVT

Intresse för språkstörningar bland lärare – så hittade Loke, 10, ett eget sätt att kommunicera

Uppdaterad
Publicerad

Loke Landell, 10, har svårt att göra sig förstådd verbalt. Men hans lärare, som just nu utbildas inom språkstörningar, har tillsammans med Loke hittat ett lite oväntat sätt att kommunicera.

– Förut var Loke väldigt frustrerad när ingen förstod honom, nu är han glad i skolan, säger hans lärare Marie Kiovsky, som är en av lärarna på Fornbackaskolan i Södertälje som utbildats kring språkstörningar.

Efter att ha testat flera sätt att stötta Loke Landell på så var det till slut en lite ovanlig metod som fungerade för 10-åringen.

Se hur Loke och läraren knäckte koden för att förstå varandra, i klippet ovan.

Satsning på språkstörningar i Södertälje

De senaste åren har Södertälje kommun gjort en satsning på att höja lärares kompetens om språkstörningar. Det kan handla om alltifrån elever som har ett litet ordförråd till att de inte kan göra sig förstådda överhuvudtaget.

Just nu pågår en riktad insats på Fornbackaskolan där samtliga lärare utbildas för att kunna stötta elever med språkstörningar.

– Vi ser att vi har många elever som har stora språkstörningsutmaningar, och för att möta deras behov och för att de ska få ett lärande som fungerar utifrån deras utmaningar och svårigheter, så behöver vi ha lärare som kan möta de behoven, säger Anna Heikman, rektor på skolan.

Stort intresse för språkstörningar

Utbildningen som Södertäljes lärare går är framtagen av Specialpedagogiska skolmyndigheten, som är en myndighet som bland annat erbjuder utbildningar och stöd till skolor. De uppger att det är ett stort intresse kring språkstörningar i hela landet just nu.

– Det är många som vill gå våra kurser i ämnet och reservlistan är lång, säger Anna Strömberg, logoped på myndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.