Hembla dammsuger sitt bostadsbestånd i jakten på olovliga andrahandsuthyrningar. Foto: SVT/Hembla

Nu vräks 99 hyresgäster – så lyckas Hembla få bort svartuthyrare

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbolaget Hembla storsatsar på att få bort svartuthyrare ur sitt bostadsbestånd. Totalt sägs nu 99 hyresgäster upp i Södertälje och på Järvafältet – och siktet är inställt på många fler.

Tidningen Hem & Hyra var först att rapportera om Hemblas systematiska arbete att kontrollera sina hyresgästers folkbokföringsadresser. Över 3300 hyresgäster i Södertälje och nästan lika många i Järva har granskats – och totalt vräks nu 99 hyresgäster för misstänkt olovlig andrahandsuthyrning.

Så lyckas svartuthyrare tjäna stora pengar på lägenheter – hör Imran Raza, områdeschef på Hembla i Södertälje, i klippet ovan.

Även det kommunala bostadsbolaget Telge bostäder jobbar aktivt med att granska misstänkta svartuthyrare. Sedan arbetet startades 2017 har nära 500 personer blivit av med sina bostadskontrakt pågrund av misstänkt olovlig andrahandsuthyrning, varav 57 i år.

Fakta: Hemblas uppsägningar

Av de 41 uppsagda hyresgästerna i Södertälje bor 11 stycken i Ronna, 18 i Geneta och Fornhöjden, 3 i Järna, 7 i Södertälje centrum och 2 i övriga Södertälje.

I Kista har 16 hyresgäster sagts upp medan 42 stycken har sagts upp i Rinkeby och Tensta.

Källa: Hem & Hyra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.