Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT har besökt en av lägenheterna som Botkyrkabyggen återtagit. Foto: SVT

Olovliga hyresvärdar lever farligt i Botkyrka – 107 kontrakt rivna 2019

Uppdaterad
Publicerad

Flera bostadsbolag har skärpt sitt arbete mot svartuthyrning den senaste tiden. SVT har kontaktat de största allmännyttiga bolagen i Stockholmsområdet och bland dem var det Botkyrkabyggen som rev förhållandevis flest kontrakt efter svartuthyrning 2019.
– Det handlar om allt från godtyckliga villkor och ockerhyror till madrasslägenheter, säger Chris Österlund, vd.

Förra året återtog Botkyrkabyggen 107 lägenheter efter att svartuthyrning upptäckts, alltså olovlig uthyrning i andra hand. Det var nästan en fjärdedel av alla lägenheter som fick nya hyresgäster samma år, 427 stycken.

Hemliga metoder

Det går inte att slå fast att den höga siffran skulle bero på att svartuthyrning är vanligare i Botkyrka än på andra håll. Vilka metoder som används för att hitta och utreda svartvärdar vill bostadsbolaget inte gå in på.

– Nej, det skulle det kunna vara till hjälp för de personer vi utreder. Men jag kan berätta att vi har en särskild grupp som arbetar med det här och de samarbetar med andra myndigheter, säger Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen.

Madrassboenden utan dusch

Olovliga hyresgäster har berättat för Botkyrkabyggen att de inte vågar dra upp persiennerna av rädsla för att bli upptäckta. Det förekommer också madrasslägenheter där boende ibland inte ens får möjlighet att laga frukost eller duscha.

Satsningen mot svartuthyrning är en del av Botkyrkabyggens arbete för att öka tryggheten i norra Botkyrka, där även åtgärder i utemiljön, trygghetsvandringar och ordningsvakter ingår. Enligt den senaste enkäten som AktivBo gjorde på uppdrag av bostadsbolaget ökade den upplevda tryggheten bland hyresgästerna i Fittja, Alby och Norsborg med totalt 2,9 procentenheter mellan 2018 och 2019.

SVT rapporterade · Svarta bostadsmarknaden – berätta om era erfarenheter

Laddar in inlägg...

Stockholmshem: 215 (2 135 lägenheter förmedlades)

Telge bostäder: 142 på grund bristande behov eller olovlig andrahandsuthyrning (inget svar vad gäller antalet förmedlade lägenheter)

Botkyrkabyggen: 107 (427 lägenheter förmedlades)

Sollentunahem: 84 (omkring 700 lägenheter förmedlades)

Familjebostäder: 72 (knappt 2 000 lägenheter förmedlades)

Väsbyhem: 56 (strax över 500 lägenheter förmedlades)

Svenska bostäder: 48 (3 038 lägenheter förmedlades)

Signalisten: 9 (406 lägenheter förmedlades)

Förvaltaren: 7 (548 lägenheter förmedlades)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer