Nya kunskapslyftsministern Anna Ekström (S) gästade Södertälje för att berätta om satsningar man gör i skolan. Foto: SVT

Så många extra miljoner får Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar tio välfärdsmiljarder extra på kommunerna. Ungefär 105 miljoner kronor kommer Södertälje till del.

I dag presenterade regeringen sin budget och den nya gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström (S) gästade Södertälje för att berätta om satsningar man gör i skolan.

Det blir fler platser på lärlings- och vuxenutbildningarna och på lärarutbildningarna utökas de med 3.600 stycken.

Höstbudgeten 2016

– För de i Södertälje blir det större möjligheter att skaffa sig en utbildning senare i livet som kan ge jobb, säger Anna Ekström (S).

Så mycket får Södertälje

Av de tio extra välfärdsmiljarderna som permanentas från 2017 får Södertälje kommun ungefär 105 miljoner kronor. Det är en summa som bygger på antalet invånare och mottagandet av nyanlända.

– Skolan är prio ett, två och tre för oss, så det är dit pengarna går, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

Räcker pengarna?

– Vi skulle alltid kunna göra av med mer och vi hade gärna sett mer pengar till vuxenutbildningen. Men vi är glada för vi har inte fått så stora generella statsbidrag på många, många år.

”Pengar som försvunnit”

Statsminister Stefan Löfven (S) har sagt att de extra miljarderna ska gå till att anställa ytterligare 30.000 personer inom till exempel vård och skola.

Men beräkningar som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) gjort visar att det inte kommer att märkas mycket av de extra miljarderna i kommunerna och landstingen.

– Där kan man inte se att man fått mer pengar. Det är svårt för dem att tänka att man ska anställa en massa folk för pengar som egentligen har försvunnit, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL i en tidigare intervju med SVT.

– Det ser nog olika ut i kommunerna och en del har nog stora underskott. Men i Södertälje har vi ordning och reda i ekonomin eftersom vi har fattat tuffa beslut de senaste åren. Så vi kommer att kunna använda den största delen till förstärkningar, säger Boel Godner (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet