Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barn som blir utsatta för våld i nära relationer kan få en nalle från polisen för att skapa trygghet. Hör i klippet om polisens nya arbetssätt för att snabbare få till stöd för utsatta barn. Foto: Kalle Thulin/SVT

Så ska barn som utsätts för våld i nära relationer snabbare få hjälp – Södertälje testar ny metod

Publicerad

Polis som larmas om våld i nära relationer där barn är inblandat, ska redan i det akuta skeendet koppla in socialtjänsten – som också kan dyka upp på brottsplatsen.

– Vår förhoppning är att framförallt den som slår ska vara mer mottaglig för hjälp, säger polisen Charlotta Fägerhult, chef för brott i nära relationer.

Sedan oktober 2023 har socialtjänsten och polisen i Södertälje arbetat med våld i nära relationer efter en ny metod: Geijsermetoden. Tidigare kopplades socialtjänsten in efter att polisen gjort bedömning av hur allvarligt ett ärendet är. Det skedde ofta dagen efter att en händelse inträffat. Nu kopplas de alltid in direkt.

– Poliserna i yttre tjänst tycker också att det här samarbetet fungerar mycket bättre när rapporteringen till socialtjänsten kan ske muntligt och direkt, istället för en skriftlig överlämning som sker vid ett senare tillfälle, säger Charlotta Fägerhult.

Flytta fokus för barnets bästa

För socialtjänsten innebär den här metoden även att fokuset kan förskjutas lite åt våldsutövarens håll – för barnets bästa.

– Nu kan vi flytta fokus lite till den som faktiskt är problemet, så att den personen gör förändringar som förbättrar situationen för de utsatta, säger Maria Wallin, socialsekreterare.

Hör mer om den nya metoden och hur det gått i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.