Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter 30 år med skyddat boende har Haninge kvinnojour tvingats stänga sin sista lägenhet. Hör hur ordförande Kim Loeld ser på det. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Efter larmet: Nu har Haninge kvinnojours skyddsboende lagts ner

Uppdaterad
Publicerad

I 30 år har Haninge kvinnojour kunnat erbjuda ett skyddat boende för utsatta kvinnor.

Men nu har de tvingats stänga den verksamheten.

För bara några år sedan hade Haninge kvinnojour två lägenheter i kommunen som fungerade som ett skyddat boende. När SVT intervjuade Kim Loeld, ordförande i Haninge kvinnorjour, för ett år sedan hade de tvingats stänga den ena lägenheten.

Nu har de även tvingats stänga den andra lägenheten.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Dyrare med privata kvinnojourer

Kim Loeld menar att privata aktörer med vinstintresse tar över allt mer. Och med det blir det dyrare boenden och kostnader för kommunerna.

Har ni spelat ut er roll nu?

– Nej, det tror jag absolut inte. Vi har valt att omstrukturera till en öppen verksamhet.

Hör Kim Loeld, från Haninges kvinnojour berätta hur hon ser på privata kvinnojourer och om hon är arg på kommunen i videon längst upp.

Södertäljejourerna: ”Det är inte så att våldet försvunnit”

Det är inte bara i Haninge som kommunens skyddade boende läggs ned i länet. Tidigare har SVT berättat att det också skulle ske i Södertälje, vilket till slut klubbades igenom trots att flera partier ändrade sig i frågan.

– Det är inte så att våldet på något sätt har försvunnit, jag tror aldrig vi haft så många stödsökande som vi har nu till vår öppna verksamhet, säger Marie Jönsson, verksamhetschef på Södertäljejourerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet