Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Unizons ordförande Olga Persson om för- och nackdelarna med tillståndsplikten för skyddade boenden. Foto: SVT

Kvinnoförbundet Unizon: ”Södertälje får stå som varnande exempel”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor oro bland kvinnojourerna – och missuppfattningar i landets kommuner om vad de nya lagförändringarna för skyddade boenden kommer innebära, menar kvinnoförbundet Unizon.

Förutom Södertälje har även kvinnojourerna i Sölversborg och Ronneby beslutat att avveckla sina boenden när de nya lagförändringarna träder i kraft 1 april nästa år. Även Haninge kvinnojour har tidigare berättat att de med stor sannolikhet kommer tvingas lägga ned.

Kvinnoförbundet Unizon menar att Södertälje kommuns beslut är förhastat eftersom det fortfarande är oklart exakt vad som kommer krävas av aktörer som vill bedriva skyddade boenden. De menar att det här riskerar att leda till att fler kommuner följer efter.

Mäns våld mot kvinnor

Kommer krävas mer resurser

– Vi har inte sett hur tillståndsplikten kommer appliceras i verkligheten men det vi vet är att det kommer krävas ökade resurser, säger förbundets ordförande Olga Persson.

Hon ifrågasätter att Södertälje kommun väljer att avveckla en fungerande verksamhet när det är oklart om alternativet blir billigare eller bättre för de våldsutsatta kvinnorna.

Även kvinnoförbundet Roks som samlar kvinnojourer runt om i landet är kritiska till att deras skyddade boende kan komma att läggas ned till följd av de nya lagkraven.

Lägger ned i protest

– Flera jourer lägger ned i protest när kommunerna väljer att vända sig till privata aktörer. Samtidigt finns det kommuner som oroar sig för sina jourer och vill skydda dem, säger Roks ordförande Jenny Wetterstrand.

Hör i videon ovan om hur Unizons ordförande tänker kring Södertälje kommuns beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet