Anna Gannå Foto: Privat/TT

Södertäljes utsatta barn riskerar att få det värre om skolorna stängs

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som gymnasieskolor, högskolor, universitet och komvux ställer om till distansundervisning på grund av corona, växer oron över att de mest utsatta barnen i samhället kan komma att få det värre.

Hjälporganisationen Rädda Barnens generalsekreterare Helena Thybell uppmanar nu myndigheter att agera starkt så att stöd och hjälp inte försvinner.

– Barns utsatthet tar inte paus. Vi vet att våld och övergrepp ökar i krissituationer. Till exempel när familjer utsätts för yttre stress som ekonomi och andra stora förändringar, säger Helena Thybell generalsekreterare för Rädda Barnen.

Nu jobbar Södertälje kommun med hur de ska stödja utsatta barn under dessa tider.

Utsatta barns samhällsskydd

I skollagen står det att det ska finnas elevhälsa för alla elever där både medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser ska omfattas. Om regeringen väljer att fortsätta utöka restriktionerna, och stänger förskolor, skolor och fritids uppstår frågan om hur de utsatta barnens samhällsskydd värnas.

– Vi håller bland annat på att inventera vilka elever på grundskolorna som kan vara i behov av omsorg. Både de barn som har föräldrar som jobbar med samhällsviktiga yrken och de barn som andra skäl har ett behov av omsorg så vi vet på ett ungefär vad vi behöver riggas för om grundskolorna stänger, säger Anna Gannå, verksamhetschef för resurscentrum som tillhör utbildningskontoret i Södertälje.

Funderar på telefonnummer

Utbildningskontoret ser att det kommer att vara en utmaning att nå ut till alla utsatta barn och ser över olika alternativ.

– Vi tittar även på hur vi aktivt kan ge dom alternativ dit dom kan ringa. Men lärarna får också påminna om att våra kuratorer fortfarande är i tjänst. Vi måste säkerställa att vi gör det vi kan för att det inte ska vara barn som hamnar helt ensamma i utsatta siutationer. Det är en angelägen fråga för oss, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.