Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här presenterar kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) tre av kommunens åtgärder för företagare i Södertälje. Foto: Maja Flygt/SVT

Så ska kommunen stötta företagarna i coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljes småföretagare har gått ut och efterlyst stöttning från kommunen under coronakrisen. På torsdagen presenterade kommunen ett stödpaket på sju punkter för att hjälpa näringslivet igenom pandemin.
– Den möjlighet kommunen har att lindra effekten något vill vi använda, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

Se Boel Godner berätta om de tre viktigaste punkterna i videon.

Kommunens krispaket för Södertäljes företagare

Visa
  1. Företag kan ansöka om anstånd med betalning för: Avgifter inom vatten och avlopp, sophämtning och viss kommunal tillsynsverksamhet. Uppskoven ges i sex månader.
  2. Företag kan ansöka om att skjuta på hyror: Gäller de som har Telge bostäder eller Telge fastigheter som hyresvärd. Det går att få anstånd med sex månadshyror i maximalt 12 månader. Man kan alltså få vänta med att betala hyrorna för april-september 2020 till april 2021.
  3. Utbetalning från kommunen till lokala leverantörer påskyndas, därmed slipper företagen ligga ute med pengarna.
  4. Lokala restauranger och caféer får öppna uteserveringar tidigare. Den som har tillstånd för uteservering, som enligt kommunens riktlinjer gäller från den 1 april, och vill ställa ut bord och stolar tidigare än så, gör en anmälan till kommunen. För en ny uteservering krävs ansökan till både polisen och kommunen.
  5. Möjlighet till kostnadsfri markupplåtelse för uteservering och torghandel. Det går att få avgiftsfria månader hela säsongen 2020. Alltså inte tillståndsfria, tillstånd måste sökas.
  6. Två timmars gratis parkering i Södertälje centrum på p-platserna Torekällskolan (gamla ABF), Tom Tits och Centralstationen. Börjar att gälla inom kort – och gäller till 30 september 2020.
  7. Stödlinje för företag på plats sedan 23 mars. Hjälp med svar på frågor, guidning till olika myndigheter och möjlighet att få tips och råd. Stödlinjen har samma nummer som Kontaktcenter, 08-523 010 00 och är öppen klockan 8-17 måndag-torsdag samt klockan 8-15 fredag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet