Södertälje kommun har anställt 40 valinformatörer. Foto: TT

Så ska Södertälje få fler att rösta

Uppdaterad
Publicerad

Valdeltagandet i Södertälje är betydligt lägre än i övriga Sverige. Nu har kommunen startat ett projekt som ska ändra på det.

– Istället för att ligga på soffan och tycka att saker är fel, kan man påverka, säger Sirkka Niemi valinformatör.

I Södertälje kommun var valdeltagandet 78 procent år 2014 vilket kan jämföras med valdeltagandet på nationell nivå som låg på drygt 85 procent. I Ronna, Geneta, Fornhöjden och Hovsjö var valdeltagande markant lägre. I vissa fall på ner mot 50 procent.

Projekt för att öka valdeltagandet

I år satsar Södertälje kommun på att andelen röstande ska öka. Därför har de startat ett projekt med valinformatörer.

Val 2018 – #dinröst

– Två helger innan valet ska 40 anställda valinformatörer finnas i de prioriterade områdena men också på torget för att informera om det praktiska kring röstandet, säger Josefine Schutzer valutvecklare Södertälje kommun.

Projektet avslutades i Sigtuna

I Sigtuna kommun uppstod politisk konflikt efter att man misstänkt fusk med valinformatörer. Anklagelserna gällde att informatörerna riskerade att påverka väljare i en viss riktining. Kommunen slopade då projektet. I Södertälje däremot tror man inte att det finns någon risk för fusk.

– Istället för att ligga kvar på soffan och tycka att saker är fel, kan man gå och rösta, säger Sirkka Niemi, valinformatör.

– Det ska vara möjligt att komma och ställa oss praktiska frågor om hur man röstar. Vi ska inte ha några politiska åsikter alls, säger Sirkka Niemi valinformatör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet