Se överläkare Peter Allebeck ge tips på hur du undviker att dricka för mycket. Foto: TT/SVT

Så undviker du att dricka för mycket alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Hur många glas alkohol är för många? Det har alla olika åsikter om, men Stockholms läns landsting har nu tagit fram riktlinjer för hur många glas man kan dricka innan det anses vara riskfyllt.

Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har satt upp riktlinjer som säger att män inte ska dricka mer än 14 standardglas alkohol per vecka. Mer än så anses vara riskfyllt. Kvinnor bör inte dricka mer än nio standardglas per vecka.

Ett standardglas är exempelvis 33 centiliter starköl, ett halvt glas vin eller ett snapsglas starksprit. Enligt Stockholms läns landsting (SLL) är 14 glas per vecka för mycket och man menar att det inte går att sätta en övre gräns för när alkohol börjar bli riskfyllt.

– De riktlinjer man har haft i Sverige har egentligen inte varit helt genomarbetade, som de är i en del andra länder. Det har spridits en allmän uppfattning om att 14 drinkar i veckan är en säker nivå. Det är en uppfattning som vi menar är fel och den stämmer inte med internationell kunskap, säger Peter Allebeck, överläkare i socialmedicin, som är en av de som ligger bakom SLL:s nya rapport.

Ingen skillnad mellan kön

Enligt SLL bör man i stället sätta en gräns på tio standardglas per vecka och max fyra glas per tillfälle. Då löper man en liten risk att drabbas negativt av alkoholen, men man poängterar också att det är väldigt individuellt var gränsen går. Man bör inte heller ge olika rekommendationer för män och kvinnor.

– Skillnaderna kring risken för män och kvinnor är inte så stora som man tidigare har trott. Dessutom är det ju så att män ofta har ett farligare beteende i samband med sitt drickande. De rekommendationer som nu finns i flera länder gör ingen skillnad mellan män och kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.