Mats Siljebrandt, gruppledare för Liberalerna i Södertälje, vill förstora kringelgummorna. Foto: SVT

Så vill L möta terrorhot – föreslår ”supergummor”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Södertälje vill damma av de 20 år gamla vägblocken ”kringelgummorna”, nu i storlek XXL under namnet ”supergummor”. Men tekniska nämnden ser en annan lösning för att blockera rusande fordon, som vid en eventuell terrorattack.

Kringelgummorna skapades av Hölö-konstnären Sune Rooth i slutet av 90-talet. Men den knähöga vägblockeringen skulle knappast hjälpa vid en terrorattack som den på Drottninggatan i Stockholm, eller en smash-and grab-kupp, och därför vill Liberalerna uppdatera konceptet.

– Den skulle behöva vara betydligt mycket större, och tyngre. Jag ser att den skulle behövas i båda ändarna av gågatan, men andra platser där det rör sig mycket människor skulle också kunna vara aktuella, säger Mats Siljebrand, gruppledare för Liberalerna i Södertälje.

Trots att han bedömer risken för att en terrorattack skulle inträffa i Södertälje som mycket liten vill han ändå satsa på kringelgummorna.

– Om det mot förmodan skulle inträffa här så får vi inte säga ”varför gjorde vi ingenting, varför var vi så naiva?”.

Förlagan flög iväg

Men effekten av betonglejonen i Stockholm, som är förlaga till kringelgummorna, har blivit ifrågasatt efter terrordådet på grund av de flyttades av lastbilens framfart. Tekniska nämnden i Södertälje föreslår istället så kallade elektroniska pollare som har visat sig vara mer effektiva mot rusande lastbilar, och det ställer sig den rödgröna majoriteten bakom.

Pollare vid vid riksdagen hindrar fordon att ta sig fram. Foto: TT

– Visst vill vi ha kringelgummor som symbol för Södertälje, är en symbol som jag också vill värna. Men vi såg ju när terrordådet lejonen flög iväg ordentligt. Sedan har vi en annan problematik och det är att räddningstjänst måste komma fram, och där finns det bättre sätt att lösa det. Vi håller på att undersöka alternativet med pollare som är höj- och sänkbara, säger Emilia Pettersson (MP), ordförande i tekniska nämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.