• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Melina Mellin, säkerhetschef på Södertälje sjukhus. Foto: SVT/TT

Säkerhetschefen: ”Det är bara en tidsfråga innan vi får problem”

Uppdaterad
Publicerad

Personal som arbetar på länets sjukhus uppger att de allt oftare utsätts för hot och våld, både från patienter och patienternas anhöriga. När Södertälje sjukhus nya akutmottagning öppnades togs beslut om att hålla den låst dygnet runt på grund av säkerhetsriskerna.

I samband med Almedalsveckans start gav Moderaterna ett vallöfte om att öka säkerheten för anställda inom vården, något som facket ser positivt på.

– Vår personal har en väldigt tuff arbetsmiljö och det har väl mycket med vår tuffa omvärld att göra. Det är hårdare toner från både patienter och deras anhöriga, och det här är något som vår personal måste leva med dagligen, säger Melina Mellin, säkerhetschef på Södertälje sjukhus.

Vill se utbildning för alla inom vård och omsorg

Om Moderaterna och alliansen vinner landstingsvalet vill de inom två år halvera andelen medarbetare inom vården som utsätts för hot och våld. De anställda ska bland annat erbjudas en trygghets- och säkerhetsutbildning.

– Inom Stockholms läns landsting har vi inte någon gemensam utbildning för samtliga sjukhus utan vi har lite egna lösningar beroende på sjukhus. Vi måste få till ett utbildningsprogram som riktar sig till alla som jobbar inom vård och omsorg, säger Melina Mellin.

Säkerhetschefen menar att utbildningen även bör gälla anställda inom hemtjänst, vårdcentraler och till exempel tandläkare.

– Jag tror inte att det bara är sjukhusen som behöver ha den här utbildningen utan det behövs för samtliga inom vård och omsorg, säger hon.

Tidsfråga innan problem uppstår

Nu hålls den nya akutmottagningen på Södertälje sjukhus låst dygnet runt.

– Vi vill främja för ett öppet sjukhus, man ska känna sig välkommen och man ska inte uppleva att det är låst. Tyvärr är vi inte där längre, säger Melina Mellin. Hon fortsätter:

– Man läser nästan dagligen om skjutningar, gängbråk och knivslagsmål. Hur ska jag då, som säkerhetschef, värna om en trygg arbetsmiljö och se till att personal, patienter och anhöriga känner sig trygga? Det är klart att jag måste vidta åtgärder, jag inser att det bara är en tidsfråga innan vi får problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.