Entrén till Danderyds sjukhus. Foto: Henrik Montgomery / TT

Vallöfte: Så ska M öka säkerheten på sjukhuset

Publicerad

Hot och våld mot sjukvårdspersonal har blivit ett stort problem, menar sjukvårdslandstingsrådet Irene Svenonius, som nu ger ett vallöfte om att satsa på tryggheten med en säkerhetsutbildning.

Cirka 3 500 personer som arbetar i landstinget har i medarbetarenkäten för 2017 uppgett att de blivit utsatta för hot eller våld, och de allra flesta av dem arbetar inom sjukvården.

– Det är oacceptabelt att medarbetare som ska rädda liv och vårda sjuka utsätts för detta, säger finanslandstingrådet Irene Svenonius (M).

Nu presenterar hon därför ett vallöfte – om Moderaterna och alliansen vinner landstingsvalet vill hon halvera andelen medarbetare som utsätts för hot och våld inom två år. Svenonius vill att alla anställda inom vården ska erbjudas en trygghetsutbildning.

– Det handlar om både undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som behöver bättre verktyg för att hantera situationen, säger Svenonius.

Räcker en utbildning för att stoppa våld?

– Om man bara ser det isolerat så låter det för lite, men man måste se det i en helhet. Vi vill öka kameraövervakningen, vi vill att man slopar tillstånden som krävs för det, och vi har infört anonyma namnbrickor på prov. Vi har begärt hos staten att få sätta upp larmbågar och utreder just nu att låta våra ordningsvakter bära kroppskameror.

Men Svenonius konstaterar att mycket av det kan de inte göra, som sätta upp kameror eller larmbågar. Det kräver tillstånd eller lagändringar.

– Vi gör allt det vi kan göra själva  inom landstinget för att minska hot och våld, men vi måste också få draghjälp från nationell nivå i form av ändrad lagstiftning.

På måndagen väntas förslaget presenteras vid ett seminarium under Almedalsveckan på Gotland där även säkerhetschefen för Södertälje sjukhus närvarar tillsammans representanter från vaktbolaget Nokas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet