Foto: SVT.

Scania lanserar helt ny lastbil – största satsningen någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Scania kommer att introducera en helt ny generation lastbilar den 23 augusti. Det är den största satsningen på nya produkter och tjänster som Scania gjort under företagets 125-åriga historia. Därigenom hoppas koncernen bli ledande inom hållbara transporter.

Hur mycket pengar det handlar om är än så länge hemligt.

– Det handlar om tvåsiffriga miljardbelopp, så mycket kan jag avslöja, säger Hans-Åke Danielsson som är presschef på Scania.

Hyttstommarna moderniseras

Den nya lastbilen kommer bland annat att ha en helt ny hyttstomme, där både hård- och mjukvara kommer att innehålla den senaste tekniken. Men Scania vill inte avslöja några exakta detaljer om hur de nya lastbilarna kommer att se ut, utan hänvisar till premiärvisningen i augusti.

– Just nu lämnar vi inte ut mer information om de många innovationerna som kommer. Men jag är övertygad om att det Scania avslöjar den 23 augusti kommer det att pratas om – både inom och utanför industrin, säger Christian Levin, högste chef för försäljning och marknadsföring på Scania.

Ny fabrik i Oskarshamn

Den senaste gången Scania presenterade en helt ny lastbilsgeneration var 1995. Med den nya serien hoppas Scania bli ledande inom hållbara transporter. Omfattande omställning av produktioner kommer att behöva göras för att tillverka de nya fordonen.

– Just nu har vi lite fler anställda än vad som normalt krävs för att klara produktionen parallellt med att vi ställer om tillverkningen till de nya lastbilarna. Men det är inte i första hand Södertälje som kommer att beröras. Den stora förändringen kommer att ske i Oskarshamn, där hyttproduktionen ligger. Där har vi bland annat byggt en helt ny karosseringsfabrik – en verkstad där man pressar plåten som ska användas till hytterna, säger Hans-Åke Danielsson.

Södertälje spelar viktig roll

Södertälje kommer att spela en viktig roll under höstens lansering. Bland annat har en tillfällig paviljong byggts upp på Scaniaområdet och fastigheterna har renoverats både in- och utvändigt.

– Södertälje kommer att ha många gäster som besöker våra anläggningar under hösten. Så vi hoppas verkligen att bron kommer att vara lagad då, säger Hans-Åke Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.