Foto: TT

Iran-sanktionerna slår mot Scania

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot tisdagen införde USA de omstridda sanktionerna mot Iran, något som påverkar flera länder och företag. En av de här företagen är lastbilstillverkarna Scania.

Företaget Scania, som har flera kontor i Södertälje, brukar göra affärer med Iran men sanktionerna mot landet har påverkat lastbilstillverkaren stort, menar Scanias presstalesperson Karin Hallstan.  

– Iran är en marknad där vi har satsat långsiktigt. Landet har en gammal fordonslott och har arbetat med att ställa om det till mer miljövänliga alternativ så det här påverkar oss absolut, säger hon.

En stor marknad

Iran är främst, enligt Scania, en stor bussmarknad och företaget har levererat ett stort antal fordon till landet.

– På ungefär ett år levererar vi 5 000 bussar och lastbilar så det handlar om många strukna ordrar nu, säger Karin Hallstan, presstalesperson på Scania.

Vad gör ni åt det just nu?

– Vi får fortsätta dialogen med såväl Sveriges regering som Bryssel och Washington för att hitta en lösning. Vi är starka förespråkare för fri handel och ser gärna att vi kommer fram till en lösning som låter oss fortsätta göra affärer och ställa om fordonslotten i Iran, säger hon. 

Inga långsiktiga beslut

– Kortsiktigt så kan vi ställa om och lösa det på andra sätt men på lång sikt om det inte blir någon förändring så blir det svårare för oss. Då finns det inga trygga förutsättningar för att fatta långsiktiga beslut för Iran, säger Karin Hallstan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.