Federica Mogherini säger att Iran följt kärnenergiavtalet. Foto: Mark Mitchell/AP/TT

Trots Trumps varning – EU vill se mer handel med Iran

Publicerad

EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att Iran har följt kärnenergiavtalet och att fortsatt handel med landet ökar säkerheten i världen.

– Vi uppmuntrar särskilt små och mellanstora företag att utöka sin handel med och i Iran, sade hon på en presskonferens i Nya Zeeland på tisdagen.

USA införde på tisdagen sanktioner mot Iran, efter att ha dragit sig ur kärnenergiavtalet JCPOA tidigare i år. President Donald Trump har kallat JCPOA för ”tidernas sämsta avtal” och varnade under dagen företag i andra länder för att göra affärer med Iran. I en tweet skriver han att företag som gör affärer med Iran, inte kommer att få göra det med USA.

EU står dock fortsatt bakom avtalet och har svarat med en uppdaterad blockeringsförordning, som ska skydda de företag som fortsätter handla med Iran. Blockeringsåtgärden användes första gången 1996 när USA införde sanktioner mot Kuba.

”Främjar säkerheten”

Unionens utrikeschef Federica Mogherini säger i ett uttalande att Iran har uppföljt sin del av kärnenergiavtalet och att fortsatt handel därmed både är en rättighet för Iran, och viktigt för att avtalet ska fortsätta fungera.

– Vi uppmuntrar särskilt små och mellanstora företag att utöka sin handel med och i Iran.

– Vi gör vårt bästa för att Iran ska fortsätta följa avtalet(…), eftersom vi tror att det främjar säkerheten inte bara i vår region utan i hela världen, sa Mogherini.

Hon befinner sig för tillfället i Nya Zeeland och uppgav att hon och landets utrikesminister Winston Peters har haft detaljerade diskussioner om hur handeln med Iran ska upprätthållas.

Besvikelse i Moskva

Det ryska utrikesdepartementet uttrycker i dag missnöje med Trumps åtgärder.

”Vi är djupt besvikna av USA:s steg att återinföra sena nationella sanktioner mot Iran”, skriver departementet i ett uttalande.

Departementet klargör också att Ryssland ska göra ”allt nödvändigt” för att kärnenergiavtalet ska överleva samt att ryska ekonomiska intressen i Iran ska skyddas. Ryssland är ett av länderna som skrivit under kärnenergiavtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.