Efterfrågan på Scanias tjänster har minskat kraftigt under pandemin. Lastbilstillverkaren ser nu över antalet anställda både i Sverige och globalt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Scania planerar omfattande uppsägningar

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilstillverkaren Scania planerar för omfattande personalminskningar. Upp emot 1 000 tjänster kan påverkas på huvudkontoret i Södertälje.

Coronakrisen har lett till ett kraftigt intäktstapp för företaget. Scania uppskattar att efterfrågan på lastbilar kommer att vara lägre under en lång tid. Företaget kommer att göra en bred översyn av antalet anställda och konsulter. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Osäkerheten kring covid-19 skapar en osäkerhet hos våra kunder när det gäller hur stort transportbehov det kommer att finnas framöver. Det gör att när vi ser framåt så kommer efterfrågan inte komma tillbaka på ganska lång tid, säger Henrik Henriksson, vd för Scania, till TT.

Något mål i kronor och ören för besparingsåtgärderna vill han inte redovisa, men det handlar om att Scania efter den akuta kassaflödeskrisen i covid-19-pandemins spår nu måste hantera en djup efterfrågekris.

– Egentligen är det ingen verksamhet som inte berörs, säger Henrik Henriksson.

5 000 anställda berörs

Scania planerar nu för att minska personalstyrkan globalt med 5 000 medarbetare i år. Det omfattar inte bara cirka 1 000 tjänstemän i Södertälje, utan även visstidsanställda, konsulter och personal inom produktionen samt inom försäljnings- och serviceorganisationen. Vissa av de 5 000 som berörs har redan hunnit varslas.

Företaget har en infört korttidsarbete men behöver nu långsiktigt minska personalstyrkan. Förutom att se över behovet av tjänstemän så ser man en övertalighet även bland de anställda inom den globala försäljnings- och serviceorganisationen.

När det gäller verkstadspersonalen i Sverige så räknar man med att kunna hantera eventuell övertalighet med hjälp av de avtal man har för att hantera kortsiktiga svängningar, som tidbanker och visstidsanställningar.

Facket letar lösningar

– Nu handlar det om hur vi ska kunna ställa om utan att våra anställda påverkas. Men vi måste vara transparenta med att vi kanske inte kommer lyckas, säger Lisa Lorentzon som är ordförande för Akademikerföreningen på Scania. 

Idag jobbar drygt 800 konsulter på Scania i Södertälje, de flesta inom forskning, utveckling och IT.

Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania. Foto: SVT

Hur nära varsel är det?

– Det kan jag inte säga nu, vi hoppas kunna anta andra lösningar.

Hur orolig är du för situationen ni befinner er i?

– Nu har vi fullt fokus på att lösa situationen. Vi vet inte hur medlemmar kommer känna när de möts av det här idag. Men vi gör oss redo för att ta emot frågor från dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.