Foto: TT

Normal produktion på Scania i juni – men permitteringarna förlängs

Uppdaterad
Publicerad
Nu är det klart att Scania förlänger permitteringsavtalet för tusentals av sina anställda fram till sista september. Samtidigt meddelar företaget att man kommer återgå till normal produktion igen i början på juni, rapporterar Ekot.

I slutet av mars beslutade Scania att korttidspermittera majoriteten av sina anställda och stänga fabriken i Södertälje under ett par veckors tid. Detta på grund av coronapandemin som gjort att efterfrågan minskat samtidigt som leveranserna av komponenter sinade. Nu ser det ut som man ser ljuset i tunneln och på måndagen rapporterade företaget att man kommer gå tillbaka till normal produktion i juni.

– Det känns positivt. Det är ju märkligt med ett företag som ska producera lastbilar, bussar och motorer som inte kan göra det. Det är otroligt positivt att vi börjar komma tillbaka. Även om det är minskad efterfrågan på många håll, säger presschefen Karin Hallstan till Ekot.

Permitteringsavtalet förlängs – varsel kan bli aktuellt

Samtidigt är arbetsgivaren och facken överens om en förlängning av avtalet gällande korttidspermitteringar till sista september.

– I Sverige är det ungefär 10 000 personer som sitter på tjänstemannajobb och där räknar vi med att ha en hög permitteringsgrad och ett stort antal permitterade fortfarande, säger Hallstan till Ekot.

Företaget meddelar även att det kan bli aktuellt med varsel och att personalminskningar varit uppe för diskussion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet