Visstidsanställda i Oskarshamn påverkas av Scanias nedskärningar. Foto: TT

Scanias permitteringsstöd i fara – Traton planerar aktieutdelning

Uppdaterad
Publicerad

Scania ligger i förhandlingar med facket för att förlänga avtalet om korttidspermitterad personal under coronakrisen. Samtidigt kommer uppgifter om att Scanias ägare Traton nu planerar att dela ut miljarder i aktieutdelning. Vilket gör att Scania riskerar att nekas statligt permitteringsstöd.

Scanias styrelse och ägare har inte satt ner foten om aktieutdelning än. Någon stämma har ännu inte hållits, enligt lastbilstillverkarens kommunikationsdirektör Erik Ljungberg.

Detta apropå om Scania verkligen har rätt till statligt permitteringsstöd om den tyska ägaren Traton delar ut aktieutdelning.

Hälften av vinsten ska till Traton

Förslaget till bolagsstämman, som skjutits fram, är att hälften av Scanias vinst under fjolåret ska delas ut till ägaren Traton. Men det har alltså inte klubbats ännu, enligt Ljungberg som säger att bolaget gör tolkningen att de inte kan få permitteringsstöd om utdelning lämnas, enligt den debatt som blossat upp senaste veckan.

Det slutliga beslutet ligger nu alltså hos ägaren Traton.

Förhandlingar om förlängd korttidspermittering

– Varken Scania eller Traton har haft någon bolagsstämma, så det där är bara spekulationer än så länge, säger Hans-Åke Danielsson, presstalesperson på Scania till SVT Nyheter Södertälje.

Samtidigt ligger man i förhandling med facken om att förlänga avtalet om korttidespermitteringar för personalen i Södertälje.

– Läget är tufft för företaget just nu och vi hoppas kunna nå en överenskommelse inom kort. Nuvarande avtal gäller till sista maj, men regeringen har gett möjlighet att förlänga till sista september, säger Danielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet