Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här såg det ut när produktionen stoppades under en timme. Foto: SVT

Här stänger Scania ner en timme för att prata klimat

Uppdaterad
Publicerad
Södertäljes lastbilsjätte anordnade på fredagen en klimatdag för att sprida kunskap om klimatförändringar och för att ta tillvara på sina anställdas tankar och idéer. SVT Nyheter Södertälje besökte motorverkstaden i Hovsjö när linen stannade.

Det globala företaget Scania finns i över 100 länder med 52 000 anställda. Idag stänger de ner sin verksamhet under en timme på huvudkontoret i Södertälje, på tillverkningsorterna och på lokala Scaniabolag runt om i världen.

Under en timme på fredagen hölls det föreläsningar och samtal om hur företaget tillsammans med de anställda kan utveckla sitt arbete mot ett mer hållbart Scania.

– Det är viktigt för att klimatet är en stor grej. Det är mycket som pågår och vi måste se till vad vi kan göra för klimatet. Man blir mer medveten, sade Jenny Nordström, motormontör, vars grupp bland annat hade stänga av datorer vid skiftslut, sänka timertiden på fläktar på  minska användandet av plastmuggar.

Utsläppen ökar 

Samtidigt som företaget vill vara med i omställningen till ett mer hållbart samhälle väntas utsläppen öka. Klimatpåverkan från den industriella produktionen i branschen är stor och likaså från vägtransporterna, som idag står för cirka 14 procent av alla utsläpp av växthusgaser.

– Jag är väldigt imponerad. Att jobba med slöseri ligger i vårt DNA och jag märker direkt att klimatfrågan lever bland våra anställda. De vill vara med och påverkar klimatet och det är det Scania vill göra också. Då måste man walk the talk och det är vad vi gör i dag, säger Scanias produktionsdirektör Ruthger de Vries som var med i diskussionerna i en av grupperna på motorverkstaden i byggnad 150 i Hovsjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet