Foto: SVT

Scaniachef döms för dödsolycka

Uppdaterad
Publicerad

En friande dom i tingsrätten blev en fällande dom i hovrätten. En chef på Scania får en villkorlig dom på grund av en arbetsplatsolycka för sex år sedan.

Scania döms under torsdagen för arbetsmiljöbrott. Det hela rör en arbetsplatsolycka 2010 då en arbetare klämdes ihjäl när han jobbade i en skylift.

Miljonbelopp i böter

En chef på Scania dömdes av hovrätten till villkorlig dom och företaget måste nu böta och även betala skadestånd till den omkomnes anhöriga. En summa på sammanlagt två miljoner kronor, ungefär 50.000 kronor till anhöriga.

Förutom Scania fälldes även en chef på företaget Dynamite industrial services, DIS, till att betala samma summa. De sistnämnda var den förolyckades arbetsgivare. När SVT når advokaten till en av cheferna som dömdes vill hon inte ge någon kommentar.

– Jag har inget att säga, jag lämnar inte kommentarer, säger advokat Cecilia Kindgren-Bengtsson.

Åklagaren: ”Domen kan få betydelse”

Kammaråklagare Lotten Loberg är däremot nöjd med domen.

– Jag tycker att domstolen har lyssnat till de tunga argument jag fört fram, säger hon.

Som exempel tar Lotten Loberg det faktum att arbetsgivarna i det här fallet har saknat tillräckliga rutiner när det gäller säkerhetsarbetet på arbetsplatsen.

– Domstolen lägger i det här fallet ett stort ansvar på de personer som fått skyddsansvar på arbetsplatserna och det tror jag kan få betydelse längre fram, säger hon.

De båda företagen och de fyra cheferna som åtalades friades allihopa i tingsrätten. Två av cheferna friades alltså av både tingsrätten och hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.