Miljönämndens ordförande, Lars Greger (MP), är kritisk till utsläppen av det miljöfarliga ämnet bensen som Scania fått tillstånd för i nya gjuteriet. Foto: Pressbild/SVT

Scanias nya gjuteri börjar byggas – men får kritik för utsläpp

Publicerad

Scanias nya gjuteri har beviljats bygglov och nu börjar marken i Tveta industriområde att förberedas för bygget. Men miljönämnden är kritisk till gjuteriets utsläpp av det hälsofarliga ämnet bensen – som kommer att öka mer än den planerade produktionsökningen.

När Scanias nya gjuteri står klart kommer 90 000 ton järn kunna gjutas för tillverkning av nya motorblock – vilket är en tredubbling jämfört med dagens 100 år gamla gjuteri.

Scania utlovar många miljömässiga förbättringar med nya gjuteriet. Bland annat kommer byggnaden att drivas av el från förnybara energikällor, energiförbrukningen att halveras och bullernivåerna minska.

Lastbilsjätten uppskattar kostnaderna för det nya bygget till 1,5 miljard kronor – och uppger att det är en av företagets enskilt största investeringar i en helt ny industrianläggning. Foto: SVT

Kritik mot utsläpp

Men miljönämnden i Södertälje kommun är inte helt nöjd. De tycker att det är anmärkningsvärt att utsläppen av lösningsmedlet bensen kommer öka från 2,5 ton utsläpp till åtta ton – vilket är mer än produktionsökningen. Miljönämnden anser att utsläppen istället borde ha närmat sig en 0-nivå. 

Mark- och miljödomstolen gör inte samma bedömning och har godkänt företagets planer.

I klippet ovan berättar miljönämndens ordförande, Lars Greger (MP), varför han är kritisk – och Scania svarar på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.