Intresset för konserten, där Marion Rung är ett av dragplåstrena, har varit stort. Foto: SVT

Schlagerartist drar publik till 100-årsfirande

Publicerad

Den 6 december firar Finland 100 år som självständig stat. I Södertälje uppmärksammas jubileet bland annat med en konsert på Estrad under lördagen – och intresset har varit stort.

För hundra år sedan, den 6 december 1917, utropade sig Finland till en självständig stat efter att ha tillhört Ryssland i mer än hundra år, och dessförinnan räknats som ett svenskt hertigdöme i nästan sjuhundra år.

Nu firas självständigheten i Södertälje, och konsertens huvudartist Marion Rung flyger in från Finland för att fira med Södertäljeborna. Hon är ett känt ansikte i Finland och fick sitt genombrott i finska melodifestivalen 1962, då endast 16 år gammal.

– Det är en ära för mig att komma hit, och att fira självständighetsdag, säger hon.

Slutsåld konsert

Södertälje är en av de kommuner där det bor många människor med rötterna i Finland, uppskattningsvis 12 000 personer, inte minst på grund av arbetskraftsinvandringen runt 1950-talet då Scania och andra industrier behövde anställa.

Idag ingår kommunen så kallat finskt förvaltningsområde som ska verka för att värna den finska kulturen.

– Då känns det viktigt att uppmärksamma 100-årsjubiléet, säger Jaana Sundberg, samordnare för finskt förvaltningsområde.

Och konserten har lockat storpublik.

– Det är utsålt, alla cirka 500 platser har gått åt, så det har varit ett stort intresse för det här. Jag får samtal varje dag om folk som vill ha biljetter, men tyvärr får ju inte alla plats.

Skulle ni inte ha valt en större lokal med tanke på intresset?

– När jag inventerade möjligheterna undersökte jag även Scaniarinken, men det hade blivit för dyrt, så Estrad var bästa alternativet, säger hon.

Vill skapa hemma-känsla

Och för de som lyckats få biljetter hoppas Marion Rung, tillsammans med en av Finlands stora underhållningsorkestrar, kunna skapa riktigt bra stämning.

– Jag hoppas att de ska få en hemma-känsla, att de är stola över att vi har Finland som fyller 100 år, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer