SD:s kommun- och landstingskonferens och skärmdump på Facebook-kommentaren. Foto: TT/Montage

SD-politiker polisanmäld efter påhopp

Uppdaterad
Publicerad

En sverigedemokratisk politiker i Södertälje skrev ett inlägg på Facebook och önskade att en S-politiker skulle bli våldtagen. Nu är politikern polisanmäld och riskerar uteslutning.

I en öppen Facebookgrupp har en person publicerat en bild på en pistol och skrivit en hotfull kommentar riktad mot Elina Gustafsson, som är en socialdemokratisk politiker i Blekinge.

Det är en bild på Elina Gustafsson (S) med citatet ”det är rasistiskt att utvisa afghanska våldtäktsmän”, som fått personer på Facebook att reagera. Men enligt Elina Gustafsson (S) har hon aldrig sagt så.

”Det är åt helvete”

En av dem som delat bilden är en SD-politiker i Södertälje. I en kommentar under bilden skriver hon: ”Den där Elina Gustafsson (S) bör bli påsatt av ett gäng aids araber och sedan bli förpassad till sopcontainern!”

SD-politikern i fråga har inte gått att nå, men Robert Stenkvist som är ordförande i SD i Södertälje, upprörs av beteendet.

– Det är absolut inte okej, utan rent åt helvete! Det är emot allt vad vi har tjatat om!

Varför reagerar du?

– Det här är på så låg nivå, jag önskar inte att någon blir påsatt av någon. Det är helt oacceptabelt och det förstår varenda människa.

Har personen skrivit sådant här tidigare?

– Inte vad jag har sett.

Kan bli utesluten

Inte heller Robert Stenkvist (SD) har kunnat nå sin medlem, men säger att ärendet nu ska upp till medlemsutskottet. Där riskerar personen en varning eller uteslutning.

Elina Gustafsson (S) har lämnat in flera polisanmälningar, bland annat en mot Södertäljepolitikern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.