Foto: SVT

Karlskronapolitiker polisanmäler nya hot

Uppdaterad
Publicerad
Karlskronapolitikerna Elina Gustafsson (S) har polisanmält ännu ett hot efter att någon postat en bild på en pistol på sociala medier riktad mot henne.

Det var i en öppen grupp på sociala medier som en bild på en pistol publicerades ihop med en hotfull kommentar. Politikern Elina Gustafsson (S) upptäckte detta i helgen och nu har ett tiotal polisanmälningar om olaga hot och förtal upprättats.

– Jag är egentligen ganska hårdhudad, och försöker ändå att inte läsa kommentarerna, men det är svårt. Jag har redan bestämt mig för att inte sluta med politiken, men som människa blir jag förbannad och uppriktigt ledsen över hur vuxna människor kan bete sig, säger Elina Gustafsson (S) till SVT Nyheter Blekinge.

SD-politiker polisanmäld

En av dem som blivit polisanmäld under dagen är en SD-politiker i Södertälje. SVT Nyheter har försökt att nå politikern utan framgång, men Robert Stenkvist som är ordförande i SD i Södertälje, upprörs av beteendet.

– Det är absolut inte okej, utan rent åt helvete! Det är emot allt vad vi har tjatat om!

Det är inte första gången Elina Gustafsson blivit utsatt för näthat och hon har tidigare gjort liknande polisanmälningar. Grunden till näthatet och hoten är nu, precis som många gånger tidigare, en fem år gammal bild där Elina Gustafsson felaktigt påstås ha sagt att det skulle vara rasistiskt att utvisa utländska våldtäktsmän.

– Jag har absolut inte sagt något sådant, och jag påpekar det om och om igen. Allt bottnar i en krönika från 2012 som handlade om att utvisning av kriminella flyttar problemen snarare än att motverka dem. Jag är självklart inte för att våldtäktsmän skulle få slippa straff, och jag har aldrig heller påstått att de inte ska utvisas om nu rättsväsendet beslutat så, säger Elina Gustafsson (S).

Tar allvarligt på hoten

Polisen säger till SVT Nyheter Blekinge att de ser särskilt allvarligt på hot riktade mot politiker.

– Rent generellt kan man säga att hot mot journalister, tjänstemän och politiker tar vi på stort allvar, alltså yrkesgrupper som jobbar utifrån en demokratisk plattform, säger Tomas Pärlklo, kriminalinspektör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer