Södertäljebon Karin Tyrefors gjorde första fyndet. Följ med när hon och professor Nils Kautsky samlar in den invasiva Amerikanska trågmusslan vid Brandalssund. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Se den invasiva musslan som etablerat sig i Brandalsund

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljebon Karin Tyrefors upptäckte den invasiva amerikanska trågmusslan av en slump. Nu ska vetenskapen studera dess utbredning och påverkan i närmiljön.

– Det är enormt, det skulle kunna finnas flera miljoner här, säger professor Nils Kautsky som även menar att musslan är ätbar för människan och därför kan vara en tillgång.

Det var när Karin Tyrefors var ute med sin hund och promenerade längs stranden vid Brandalsund som hon upptäckte en annorlunda mussla.

– Man är van att se de här små skalen. När det då dyker upp en stor kraftig mussla med båda halvorna intakta så reagerade jag, säger hon.

Efter lite efterforskning visade det sig vara den invasiva arten amerikansk trågmussla som normalt hör hemma i Mexiko.

”Passar utmärkt i pasta”

Tillsammans med Nils Kautsky, professor i ekotoxikologi vid Stockholms universitet, har hon nu besökt platsen flera gånger. De har även hittat musslan vid Torpaviken och troligtvis har den etablerat sig i trakten.

– Vi kommer inte kunna förhindra att den finns här. Den kommer att sprida sig när den väl kommit hit, så nu måste vi lära oss mer av den, säger Nils Kautsky som dessutom menar att den ätbar.

– Den skulle nog passa utmärkt i en Pasta vongole, säger han.

Följ med när professor Nils Kautsky samlar in musslorna vid Brandalsund och berättar mer om hur de kan påverka närmiljön i videon ovan.

Amerikanska trågmusslans resa till Södertälje

(Rangia Cuneata) Arten är inhemsk i Nordamerika, där den ursprungligen förekommer i Mexikanska Golfen. Under 1960-talet började arten spridas norrut längs USA:s atlantkust och nådde Hudson River på 1980-talet. Det första fyndet i Europa gjordes i Antwerpens hamn, Belgien 2005 och den påträffades i Östersjön första gången 2010.  I Sverige var arten fram tills nu endast känd från Bråviken utanför Norrköping, där den upptäcktes 2016.

Källa: Naturhistoriska riksmuséet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.