Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En förklaring till att det förekommer mer våld på Sis-hemmen är att gängkriminaliteten följer med in på institutionerna, säger Peter Andersson som forskat om tvångsvård. Foto: SVT

Sis-forskaren: Våldet mellan personal och ungdom har ökat

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan var en Sis-anställd, enligt uppgifter till SVT, måltavla för en sprängning i Ronna. Enligt forskaren Peter Andersson har klimatet hårdnat mellan anställda och ungdomare på Sis-hemmen.

Peter Andersson är lektor i socialt arbete på Stockholms universitet och har studerat tvångsvård av unga. Han berättar att incidenterna har ökat på ungdomshemmen i Sis, Statens institutionstyrelses, regi.

– Sedan man på Sis började skriva ut antalet våld- och hotincidenter så har de ökat och man kan tänka sig att de kanske tyvärr kommer att fortsätta att öka, säger Peter Andersson.

Han beskriver att det dels handlar om att gängproblematiken har följt med in på institutionerna, dels att det har blivit enklare att rapportera in incidenter.

Hör honom svara på tre frågor om situationen och om hur man kan motverka våldet – i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.