Foto: SVT/TT

Kommunen bröt med hemtjänstbolaget – nu svarar de på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

I fredags sade kommunen upp hemtjänstavtalet med Sjöströms hemservice efter anmälningar om brister i verksamheten. Nu svarar företaget på kritiken.

Uno Sjöström är vd för Sjöströms hemservice. Han medger att det varit brister i verksamheten och menar att det berodde på att uppstarten tidigarelades.

– Uppstarten, som var planerad till den första december, flyttades fram till den 18 november. Det borde vi inte ha gjort. Då hade vi för lite personal som fick utföra för många insatser på för kort tid. Vi saknade också erfarenhet av Södertäljes digitala arbetsverktyg. Det förklarar inte alla brister i vår verksamhet, men vi kämpade för att göra ett så bra jobb som möjligt, säger han.

Ville säga upp avtalet

Uno Sjöström berättar att han gick igenom den uppkomna situationen med kommunen för två veckor sedan.

– Vi förklarade för kommunen att vi inte klarade av situationen finansiellt och att vi inte kunde leverera den kvalité som vi ville erbjuda. Så jag föreslog att vi skulle säga upp avtalet. Vi skickade in uppsägningen den 21 mars.

Kommunen tog över

Uno Sjöström menar att han hade en bra dialog med kommunen, men i fredags skar det sig. Då tog kommunen över hela verksamheten. I och med kommunens övertagande skiljdes med omedelbar verkan Sjöström hemservice från sitt uppdrag.

Uno Sjöström ville ha en annan lösning, att kommunen skulle ta över både personalen och verksamheten, något som Eva Pedersen-

Eva Pedersen-Wallin

Wallin, tillförordnad socialdirektör menar var omöjligt.

– Vi har inte möjlighet att göra en verksamhetsövergång på det sättet, utan vi har egna företrädeslistor med personal som går före, säger hon.

Säkra inför helgen

Anledningen till att kommunen tog över verksamheten i fredags var att inkomna klagomål från närstående tydde på att situationen för de gamla verkade mycket osäker inför helgen.

– Det gällde att säkra att brukarna skulle få sina omsorger fredag, lördag och söndag, säger Eva Pedersen-Wallin. Vi var rädda för det inte skulle ske, vi hade  fått sådana signaler.

Slut i Södertälje

Sjöströms hemservice bedriver verksamhet på många håll i landet, men i Södertälje där 21 personer arbetat, är det alltså slut.

– Vi har inget fortsatt arbete för den här personalgruppen. Vi tittar över om det finns möjligheter att erbjuda fortsatt jobb. Vi tar det med fackföreningen och den lagliga vägen för att se hur vi kan komma vidare, säger Uno Sjöström.

Kan det bli tal om varsel?

– Ja, exakta siffran kan jag inte uttala mig om, men de är fler än tio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.