Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt byggnads är byggarbetsplatsen farlig för allmänheten, hör mer om hur i videon och se hur det ser ut på platsen. Foto: Nada Razooq/SVT

Skarp kritik mot bygge av parhus i Rönninge: ”Bryter mot lagen”

Publicerad

I över ett halvår har ett bygge av parhus stått stilla i utkanten av Rönninge. Fackförbundet Byggnads riktar kritik mot arbetsmiljön för de anställda och framförallt säkerheten kring bygget.

– Det är ett sätt att bygga billigt genom att utnyttja människor, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.

I snart två år har bygget av parhus i utkanten av Rönninge pågått men under det senaste halvåret har bygget mestadels stått tomt, enligt både fackförbundet Byggnads och grannar som SVT har pratat med.

– Det ser ut som en soptipp, säger en av grannarna.

Under den tiden har allt byggmaterial legat kvar på marken och det har inte funnits något stängsel runt arbetsplatsen. Vem som helst har kunnat ta sig in i de ofärdiga husen, något som Tomas Kullberg menar har inneburit en stor olycksrisk. Byggnads anser även att arbetsförhållandena för byggarbetarna inte är tillräckligt bra.

Byggnads kritisk mot kommunen

Byggnads menar att Salems kommun borde vara striktare mot den som har fått bygglovet och ställa hårdare krav på en bättre och säkrare arbetsmiljö.

– Det här är under all kritik, man behöver ta tag i det mycket snabbare. Det kan inte ta två år att förändra det här, säger Tomas Kullberg.

Enligt Anders Klerkefors som är ordförande i Salems bygg- och miljönämnd så har kommunen haft flera tillsynsärenden på plats.

– Vi har rätt små medel att gå in rent fysiskt och göra ändringar på en byggarbetsplats, säger Anders Klerkefors.

Starta videon för att se byggarbetsplatsen och höra byggföretagets svar på kritiken.

Kommunens ansvar i lov- och byggprocesser

  • Enligt plan- och byggnadslagen (2010:900), ansvarar byggnadsnämnden inom kommunen för prövning och hantering av lov och förhandsbesked.
  • Byggnadsnämnden ansvarar också för frågor som berör startbesked, slutbesked, att fastställa kontrollplaner, besluta om kontrollansvariga och att anordna arbetsplatsbesök under byggprocessen.
  • Byggnadsnämnden ansvarar även för att genom tillsyn se till att lagstiftningen följs och att felaktigheter och brister åtgärdas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.