Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur fuskar byggbolag med skulderna när de går i konkurs? Hör Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland, förklara. Foto: Paulina Monzón/SVT

Konkurserna ökar i Stockholms län – Byggnads larm: Fler fuskar med skulderna

Uppdaterad
Publicerad

Konkurserna ökade med drygt 30 procent i fjol och värst drabbad är byggbranschen. Nu larmar fackförbundet Byggnads att fler bolag fuskar med skulderna när de går i konkurs – något som riskerar att drabba de anställda som kan stå utan lön.

– Det smutsar ner hela branschen, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.

En hårt pressad ekonomi gör att andelen konkurser i Stockholms län ökade med cirka 30 procent förra året jämfört med 2022, visar en ny rapport från Region Stockholm. Ökningen ligger på samma nivå som riket i stort.

Situationen är värst inom byggindustrin.

– Jag tror inte att botten är nådd, utan det kommer att se ännu värre ut i sommar. Jag tror att det blir som i början av 90-talet med totalstopp i byggbranschen och en massa arbetslöshet, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.

För att rädda sin ekonomi i samband med en konkurs använder allt fler bolag i branschen ett tillvägagångssätt som är vanligt när det är lågkonjunktur, enligt Byggnads.

Hör hur fusket går till och hur de anställda och andra bolag drabbas i videon ovan.

Konkurser i stockholms län

2023: 3 1 06 st

2022: 2 376 st

Konkurser i riket

2023: 8 461 st

2022: 6 518 st

Antalet konkurser 2023 är den högsta siffran sedan 1997, enligt Region Stockholms nya rapport ”Läget i Stockholms län”.

Källa: Region Stockholm och UC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.