Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Henrik Weston från Länsstyrelsen berätta om inbromsningen av bostadsbyggandet i Stockholm. Foto: Tommy Bergman/SVT

Tvärstopp för nya bostäder – länsstyrelsen: ”Bekymmersam situation”

Uppdaterad
Publicerad

Påbörjandet av 4 000 nya bostäder i Stockholmsregionen – det är Länsstyrelsens prognos för i år, vilket är mindre än hälften så många bostäder som förra året.

– Det kan skapa stora problem för inflyttningen till Stockholm, säger Henrik Weston på länsstyrelsen i Stockholm.

Höjda byggkostnader, sämre köpkraft och stigande räntor gör att Boverket förväntar sig en halvering av bostadsbyggandet i hela Sverige i år jämfört med förra året, något som Svenska Dagbladet har rapporterat om. Minskningen kan bli ännu mer drastisk i Stockholmsregionen.

Förra året påbörjades byggandet av drygt 12 000 bostäder och i år är Länsstyrelsens prognos 4 000 stycken.

– Prisnivån är högre i Stockholm. Och när ekonomin blir sämre varken vill eller kan människor investera i nyproduktion, säger Henrik Weston, utvecklingsledare på länsstyrelsen i Stockholm.

Hör Henrik Weston berätta om det minskade byggandet, vad det kan få för konsekvenser och hur många bostäder som behövs i Stockholm, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.