Skulle släppa in första målet i eget nät. Foto: Genrebild. TT.

Hämtade information från spelbolaget – ”Skulle släppa in första målet”

Uppdaterad
Publicerad

En spelare i Syrianska FC är avstängd i nio månader för vadslagning om en match han själv spelade i. Information från ett spelbolag blev en stark bevisning, menar Tobias Tibell vid Svenska fotbollförbundet.

I somras uppmärksammade en person inom föreningen att någon spelare i Syrianska FC:s U-19 lag brutit mot regelverket. Styrelsen i klubben tipsade förbundet om händelsen som sedan förde det vidare till disciplinnämnden.

– Vi gjorde en utredning kring det och hämtade information från ett spelbolag. När vi fick informationen gjorde vi en anmälan, säger Tobias Tibell, integrity officer vid Svenska fotbollförbundet.

Misstänkt matchfixning Syrianska

Var spelbolagets uppgifter en avgörande faktor till er anmälan?

– Det är en del av bevisning som vi har. Att personen har spelat på sin egen match där hemmalaget skulle släppa in det första målet, säger han.

Finns det fler inblandade?

– Det kan jag inte kommentera.

Uppmanar fler föreningar

Tobias Tibell menar att Syrianska FC gjorde rätt som tipsade förbundet. Han uppmanar även andra föreningar som känner någon misstanke att göra samma sak.

– Det här är ett bra exempel på vad man ska göra. Det är viktigt för att förhindra fusk. Man får inte betta på en match som man själv deltar i eller som man själv kan påverka, säger han.

Spelaren har stängts av i nio månader och har rätt att överklaga beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt matchfixning Syrianska

Mer i ämnet