Domen mot de två männen föll idag i Attunda tingsrätt. Foto: Ur polisens förundersökning

Småbarnspappa döms till fem års fängelse – hade 25 miljoner i kommunens avfallspåsar

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen föll domen mot två män som stått åtalade för grovt näringpenningtvättbrott. Enligt åklagaren ska männen ha smugglat omkring 168 miljoner kronor ut från Sverige via Arlanda, uppdelat på flera tillfällen. Tingsrätten dömer de båda männen till fängelse.

Två män stod åtalade vid Attunda tingsrätt för grovt näringspenningtvättbrott. Den ene mannen bor i Stockholm, den andre i Södertälje och han greps på Arlanda den 24 maj efter att tullinspektörer hittat cirka 25 miljoner kronor i kontanter gömda i kommunens avfallspåsar i hans väskor.

Mannen från Södertälje har i rätten sagt att hans resor till Turkiet berott på läkarbesök, och att han vid ett tillfälle försökt smuggla pengar mot ersättning utan att veta hur stort belopp det rörde sig om – men menar att det inte utgör grovt näringspenningtvättbrott.

Nekar till brott

De båda männen har hela tiden nekat till brott. Tingsrätten gick på åklagarens linje och skriver i domslutet att männen har smugglat ut pengar vid åtta tillfällen under tre och en halv månad.

Männen döms till fem respektive fem och ett halvt års fängelse.

Södertäljemannens advokat Olle Brickstad säger att de ännu inte tagit ställning till om de ska överklaga domen, men att det lutar mot det.

– Det är en besvikelse. Dels för att min klient förnekar brott men oavsett vad man kommer fram till att min klient har gjort så är påföljden för sträng, säger Olle Brickstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet hur det gick till när småbarnspappan från Södertälje greps på Arlanda. Foto: Siri Lallerstedt/SVT/Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer