Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket, vad det finns för risker om kattägare inte id-märker sin katt. Foto: SVT

Snart möjligt för privatpersoner att söka upp kattägare

Publicerad

I slutet av april ska det bli möjligt för privatpersoner att söka upp ägaren till en bortsprungen katt i Jordbruksverkets register.

I januari infördes en ny lag som innebär att alla katter ska ID-märkas och registreras hos Jordbruksverket. Det ska bland annat göra det lättare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Hittills har det ännu inte varit möjligt för privatpersoner att söka upp en katt i registret, men i slutet av april tillkommer den nya funktionen.

– E-tjänsten har byggts upp i olika etapper. Först var det fokus på att registrera katten, som lagkravet syftade till, och sen vill vi komplettera tjänsten med den här sökfunktionen, säger Patricia Franzèn, kommunikatör på Jordbruksverket.

Frivilligt att vara sökbar

Kattägaren måste ha valt att vara sökbar för privatpersoner för att uppgifterna ska kunna visas. Det krävs också att man har en chipläsare för att kunna läsa av ID-märkningen.

Finns det några risker med att alla ska kunna söka fram uppgifter i registret?

– Kattägare får själv välja om uppgifterna ska vara sökbara, säger man nej så kan bara vi som myndighet söka fram det. Tanken är att det ska underlätta för bortsprungna katter att återförenas med sina ägare, funktionen är inte till för att man av nyfikenhet ska fånga in en katt och läsa av.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur en chipmärkning av katt går till i videoklippet. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.