Håkan Buller (S) tycker att Orionkullen är en utmärkt plats för de runt 70 nya lägenheterna. Foto: SVT/Kirsch + Dereka fastigheter

Snart startskott för bostadsbygget på Orionkullen

Publicerad

Nu har bygglovet gått igenom för det omstridda bygget av nya bostäder på Orionkullen i centrala Södertälje. – Väldigt skönt att vi nu kan sätta ner foten, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Buller (S).

Bostadsbygget på Orionkullen har varit en följetong i kommunen de senaste sju åren eftersom bland annat grannar har överklagat planerna. Men nu har bygglovet beviljats.

– Efter den här processen känns det väldigt skönt att vi nu kan sätta ner foten och fatta beslut i så bred enhet som vi ändå har gjort om att ge det här bygglovet, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Buller (S).

Kritiken mot bygget har handlat om att det nya sjuvåningshuset kommer att skymma den gamla flickskolan och att det inte passar in i den kulturella miljön.

”En balansgång”

Hur ser man i nämnden på den här krocken mellan att bevara kulturmiljö och bygga nytt?

– Det är som med alla andra intressen man får göra en sammanvägning och vi tycker att den här detaljplanen är en balansgång.

Varför är det här en bra plats att bygga bostäder på?

– Det är en alldeles fantastisk plats. Den ligger mitt i den inte stadskärnan den ger oss också möjlighet att göra en gammal bakgata som ju Köpmangatan till stor del är till en riktig stadsgata, säger Håkan Buller (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.