Foto: SVT

S går till val på ny bro över Södertälje kanal

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsförmiddagen presenterade Socialdemokraterna i Södertälje sitt valmanifest inför valet i september. En av nyheterna är att partiet är villigt att medfinansiera en ny bro över Södertälje kanal.
– Vi måste få till stånd en lösning och är därför villiga att lova en medfinansiering, säger Boel Godner (S).

En av de största nyheterna som Socialdemokraterna presenterade i sitt valmanifest var att man nu är villiga att gå in med pengar till att bygga en ny passage över Södertälje kanal ihop med Trafikverket.

– En ny passage över kanalen är ett sådant projekt som vi anser är så viktigt och som vi vill skynda på och därför vill vi lova att vi är villiga att medfinansiera en ny bro eller tunnel, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Är det verkligen en kommuns uppgift att lägga skattepengar på det?

– Nej, traditionellt har det inte varit det men de senaste åren har det blivit mer vanligt för att man ska få till stånd eller åtminstone skynda på projekt. Ett exempel är stationsbyggnaden i Södertälje syd som vi var med och medfinansierade för att den skulle bli av. Där gick vi in med nästan 400 miljoner kronor.

Boel Godner kan inte uppge hur mycket pengar som kommunen kan tänka sig att gå in med för en ny bro eller tunnel.

– Det är dyra investeringar men vi är villiga att medfinansiera rejält. Vi har en stabil ekonomi och har gjort rekordresultat år efter år och då måste det också komma Södertäljeborna till del. Vi upplever att infrastrukturen just runt kanalen är en av viktigaste investeringarna vi kan göra.

– Inte minst heller för att infrastrukturen för våra internationella företag Scania och Astra måste fungera. Det är på sätt och vis en avgörande fråga för våra stora exportindustrier.

Foto: SVT

När Boel Godner intervjuades av SVT i början av året sa hon att hennes drömrubrik 2018 skulle vara ”Det blir ytterligare en bro över Södertälje kanal”.

Klassiska frågor

Socialdemokraterna presenterade också en satsning på ett ”språkpaket” som innebär bland annat att äldre med hemtjänst eller på äldreboenden ska kunna få vård på sitt modersmål och att kommunen ska gå in med språkstöd för personal inom äldreomsorgen.

Partiet kommer även att gå till val med fokus på skola och bostadsbyggande, men man lägger också stor vikt vid sjukvården.

Valet den nionde september är mindre än en månad bort och nu börjar valrörelsen på allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Södertälje

Mer i ämnet