Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Södertälje enda kommunen i länet där S backar – hör S-toppens analys Foto: Linda Asmar/SVT

Södertälje enda kommunen i länet där S backar – hör S-toppens analys

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Södertälje ser ut att backa med nästan en procentenhet i kommunvalet. I alla andra kommuner i Stockholms län går Socialdemokraterna framåt.

Boel Godner (S), gruppledare i Södertälje, anger två möjliga förklaringar till varför, i klippet ovan.

Förra mandatperioden styrde S tillsammans med MP, C och KD. Kristdemokraterna har sagt sig vilja fortsätta samarbetet, men efter nattens valresultat aviserade Moderaternas gruppledare Alexander Rosenberg att man hoppas kunna locka över KD till en högermajoritet.

Statsvetare: ”Inte lyckats mobilisera väljarna”

– Socialdemokraterna har ju styrt kommunen väldigt länge, och att styra kan kosta i väljarstöd, säger Jon Nyhlén, docent i statsvetenskap på Stockholms universitet.

Varför kommer det just nu?

– Det kan vara så att man är missnöjd med hur politiken utvecklats under den tidigare mandatperioden och att man tycker sig vilja ha något annat. Sedan kan det ju också handla om hur man lyckas mobilisera väljarna. Vi ser ju hur valdeltagandet går ner, Södertälje är en sådan kommun och då kan det också kosta, säger han.

Så här ser det preliminära valresultatet i Södertälje kommun ut när det är ett valdistrikt kvar att räkna. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Södertälje

Mer i ämnet