Rolf Wingqvist vill använda tiden som pensionär till att hjälpa husdjur och deras ägare. ”Det bottnar i ett stort djurintresse”, säger han till SVT Nyheter Södertälje. Foto: SVT/Privat

Södertäljebon Rolf ska köra djurambulans: ”Vill gärna hjälpa till”

Uppdaterad
Publicerad

Rolf Wingqvist från Södertälje utbildar sig till att bli djurambulansförare. När han är klar kommer han ha jour för hela länet två dygn i månaden.

– Jag ser ett stort behov och jag vill gärna hjälpa till, säger han.

När Rolf Wingqvist gick i pension kände han att han fick mer tid att disponera, så han bestämde sig för att anmäla sig som frivillig till Svenska Djurambulansen. Hittills i år har föreningen fått in över 3 000 samtal om skadade tamdjur och vilda djur i Stockholms län.

– Jag ser möjligheten att få hjälpa husdjursägare som har svårt att ta sig till veterinären med sina djur. Det är mitt mål att få hjälpa dem, säger han.

Han har haft djur omkring sig hela sitt liv. För närvarande har han sju hästar, två hundar och två katter. Det är främst husdjur och husdjursägare han vill bistå med hjälp.

– Att hjälpa igelkottar och fåglar på vägen, det är en bonus, säger han.

Ska lära sig första hjälpen

Än så länge har Rolf Wingqvist åkt med en annan djurambulansförare två gånger för att se hur det går till.

– Första gången åkte jag bara med, andra gången fick jag köra och ta emot samtal, berättar han.

Han ska även gå en kurs i första hjälpen för djur, innan han kan börja köra själv.

– Vi är långt ifrån veterinärer, så vi behandlar inte, men vi måste kunna stoppa en blödning, säger Rolf Wingqvist.

En djurambulansförare har två jourdagar per månad och har då tillgång till en jourtelefon och en djurambulansbil, utrustad med sjukvårdsutrustning, kartonger och lådor för fåglar och burar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.