Södertälje får ny myndighet – 70 nya arbetstillfällen

Uppdaterad
Publicerad

Den nya myndigheten som kommer hantera utbetalningar som pensioner, sjukförsäkring och studiemedel kommer placeras i Södertälje, det meddelade regeringen under fredagen.

En av myndighetens uppgifter blir att hålla ett gemensamt transaktionskonto för utbetalningar från bland annat Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och CSN. Det handlar om utbetalningar på hundratals miljarder.

– Det kommer bidra med 70 till 80 tjänstemannajobb, det kanske inte är så dumt i en industristad som Södertälje, säger Boel Godner (S) kommunstyrelsens ordförande.

Och så här säger finansminister Mikael Damberg (S) om varför myndigheten hamnar i just Södertälje:

– Södertälje är den kommun i Sverige som har varit mest framgångsrik och systematisk i sitt arbete mot välfärdsbrottlighet.

I klippet ovan berättar bland annat finansminister Mikael Damberg mer om beslutet varför den nya myndigheten hamnade i Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.