Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julias balkong i på Via Capello 23 i Verona är ett populärt turistmål. Kan balkongen vid Marenplan locka besökare till Södertälje? Foto: Siri Lallerstedt/SVT

Är det här Södertäljes blivande ”Veronabalkong”?

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen har en ny serie, inspelad i Södertälje, premiär på strömningstjänsten Netflix. I trailern skymtar flera gånger en balkong intill Maren förbi. Kanske kan den bli Södertäljes nästa stora turistmål?

– I Verona finns Julias balkong som är fullklottrad med romantiska meddelanden, säger Gustaf Onn, adjunkt i turismvetenskap vid Södertörns högskola.

Det finns många exempel på när film och serier lett till kultur-turism. Några svenska exempel är Sandhamn och Ystad dit folk åker för att se mordplatser och annat från bland annat Walander-filmerna. Besöken på kryssningsfartyg ökade i samband med att realityserien Färjan visades.

Internationellt finns solklara exempel som Nya Zeeland-vyerna från Sagan om ringen samt Julias balkong i Verona.

Södertälje populärt

Att Södertälje används som inspelningsplats är ganska vanligt upplever Elias Zazi, kulturredaktör på Länstidningen. Inte minst för att Södertälje har känslan av en liten eller mellanstor stad samtidigt som den ligger på bekvämt avstånd från Stockholm.

– Förra året spelades julkalendern in här på Torekällberget, sen har vi Björn Borg-filmen. Södertälje är nära och bra, säger Elias Zazi.

Hör forskaren berätta mer om vad det kan betyda för Södertälje att få Netflix-publik i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.