Ikra Ali valde att vaccinera sig då vaccinbussen kom till hennes skola. I videon hör du hur eleverna tänker kring att erbjudas vaccin på skoltid: ”Det är bättre”. Foto: SVT/Klara Klintbo Skilje

Södertälje först i länet med vaccinbuss på skola: ”Intresset över förväntan”

Uppdaterad
Publicerad

För att uppmuntra fler att vaccinera sig mot covid-19 kommer vaccinbussar besöka utvalda gymnasieskolor under skoltid i Stockholmsområdet. Först ut i länet är Södertälje och Morabergs studiecentrum.

– Jag trodde att de mer skulle få svar på sina frågor och att de kanske inte skulle vaccinera sig, det har gått över förväntan, säger Susanne Jedenborg, rektor.

När hälften av klasserna fått information och blivit erbjudna vaccin var det ett femtiotal som valde att vaccinera sig. Men alla elever vill inte ta vaccinet.

– Jag är ung och mina föräldrar de är också inte äldre så jag tänker att jag inte behöver det, säger Arek Waeis.

Hör mer om gymnasieelevernas tankar i klippet ovan – både för och emot vaccin.

Så fungerar det:

Vaccinbussarna gjorde sitt första besök på gymnasieskolor i regionen under onsdagen. På förmiddagen stod de vid Morabergs studiecentrum för att sedan åka vidare till Täljegymnasiet.

Eleverna fick komma ut klassvis för att informeras om vaccinet och sedan ta ställning om de ville ta det eller inte. På plats fanns informatörer från regionen som kunde berätta om vaccineringen på olika språk.

Planen är att besöka fler skolor under nästa vecka och efter besöken på Södertäljeskolorna kommer det göras en bedömning om Region Stockholm kommer fortsätta med initiativet. Under torsdagen ska vaccinbussen besöka gymnasieungdomar i Upplands-Bro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet