Södertälje klättrar i årets rankning. Foto: TT arkivbild

Södertälje har näst högst lärarlöner i landet – klättrar i skolrankning

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun klättrar i årets skolrankning – från plats 175 till plats 203. Södertälje har också näst högst lärarlöner i hela landet, men är också bland de fem kommuner som har lägst andel pedagogiskt utbildade lärare.

Det är Lärarförbundet som varje år gör en sammanställning av statistik från Statistiska Centralbyrån, Skolverket och SKL för att kora Sveriges bästa skolkommun. Man tittar bland annat på faktorer som lärarnas hälsa eller andel elever med gymnasiebehörighet.

I den sammantagna rankningen klättrar Södertälje till plats 175. I hela länet hamnar Södertälje kommun på plats 18 av sammanlagt 26 kommuner. Danderyds kommun toppar i Stockholms län.

Färre sjukskrivningar

I rankningen utmärker sig Södertälje med en andraplats bland landets 290 kommuner när det gäller lärarnas löner. Även andelen sjukskrivningar har minskat kraftigt enligt mätningen. Södertälje kommun klättrar också i rankningen när det gäller hur lärarnas avtal efterlevs och grundskolelevernas meritvärde.

Samtidigt är andelen pedagogiskt utbildade lärare bland de fem lägst rankade kommunerna i hela landet – plats 285 av 290. Södertälje sjunker också i rankningen när det gäller andelen elever som slutför sin gymnasieutbildning, och landar nu på plats 273 av 290.

”Behöver göra en kartläggning”

– Det är positivt att vi sammantaget har förbättrat vår ranking ytterligare, och särskilt roligt är det att elevernas meritvärde ytterligare har förbättrats, säger Monica Sonde, utbildningsdirektör på Södertälje kommun i ett mejl till SVT, men menar också att det är bekymmersamt att andelen legitimerade och behöriga lärare är låg. 

– Vi behöver göra en mer fördjupad kartläggning för att se hur det verkligen ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.