Maria Dahl Torgerson, Södertälje kommuns kommunikations- och digitaliseringschef. Foto: SVT/Södertälje kommun

Södertälje inleder samarbete för ökad digitalisering

Publicerad

Södertälje blir första kommunen i Sverige att inleda ett samarbete med rörelsen Hack for Sweden och syftet är att sätta innovation på kartan genom så kallad öppen data.

Hack for Sweden jobbar med att lösa samhällsutmaningar genom myndigheters öppna data. Öppen data är digital information som är tillgänglig för alla att använda. Tanken med det är att offentlig information inte bara ska kunna användas av myndigheter, utan även av personer och företag för att skapa nya tjänster och produkter.

Södertälje kommun kommer lägga upp öppen data på sin hemsida, så att andra kan använda sig av den för att exempelvis skapa nya tjänster.

– Vad kan vi åstadkomma? Vad finns det för nya innovativa produkter och tjänster som man kan skapa? För att få svar på detta lägger vi ut öppen data som andra sedan kan ta del av och skapa något utifrån sina egna idéer. Det kan vara appar och allt möjligt. Det kan röra sig om kartfunktioner och andra uppgifter som vi har. Nu ska vi försöka lägga ut så mycket som det bara går, säger Maria Dahl Torgerson, kommunens kommunikations- och digitaliseringschef.

”Sveriges mest innovativa kommun”

Behovet och efterfrågan av digitalisering och e-tjänster blir allt större och samarbetet med Hack for Sweden är tänkt att skapa förutsättningar för kommunen att ta fler steg i den riktningen.

– Redan i dag har vi en del e-tjänster, som exempelvis att man kan ansöka om bygglov. Med tiden kommer vi att erbjuda mer och mer digitalt. Sedan är det inte alla som kan eller vill använda digitala tjänster och då är det viktigt att erbjuda dem ett alternativ, säger Maria Dahl Torgerson och fortsätter:

– Vi måste vara Sveriges mest innovativa kommun. Det är väldigt roligt att jobba i en kommun som tänker framåt och tar tillvara på kompetensen för att göra det här till en digital arbetsplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer