Sara Jervfors är kostchef på Södertälje kommun.

Matlust kan ge Södertälje förstaplats i ”Årets innovativa kommun”

Publicerad

Södertälje kommun är nominerat till priset ”Årets innovativa kommun” för projektet Matlust, där tanken är att ha en hållbar livsmedelsproduktion från jord till bord.

Priset utses av en jury där bland andra Sveriges kommuner och landsting, SKL, ingår, och priset går till en kommun som har gjort ”innovativa satsningar inom teknik, administration, demokrati, arbetssätt, metodik, ledarskap eller annat som är av stor betydelse för verksamheten och framtiden.”.

– Det är ju jättekul, och en sorts kvalitetsstämpel på att vi jobbar med rätt saker, säger Sara Jervfors, kostchef på Södertälje kommun.

Hållbart från jord till bord

Tanken med projektet är att utveckla livsmedelsproduktionen i Mälardalsregionen på ett hållbart sätt – hela vägen från jord till bord.

Det innebär att använda sig av närodlade råvaror och att minska matsvinnet redan i produktionen, men också att använda sig av miljövänliga transporter och att servera närodlad och hållbar mat i den offentliga sektorn.

Kan man tala om en Södertäljemodell?

– Absolut, vi har ju blivit en förebild för kommuner i landet. Samhället behöver ta ett större ansvar kring vår livsmedelsproduktion och konsumtion, och Södertälje kommun har jobbat med det här sedan början av 2000-talet, menar Sara Jervfors.

Sammanlagt 14 kommuner är nominerade till priset. Vinnaren utses på konferensen Future & Welfare den 7 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer