Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här ser en visionsskiss ut av den planerade nya biografen och parkeringshuset vid Turingebron. Hör kommunalråd Boel Godner (S) berätta mer om bygget i videon. Foto: Skiss: Erik Hemberg Fastighets AB

Södertälje kan få ny storbiograf med Sveriges största bioduk

Uppdaterad
Publicerad

Efter tio år kan Södertälje återigen få en bio i stan – med fyra till fem salonger och Sveriges största bioduk. Nybygget planeras på tomten norr om Turingebron. Byggnaden ska också innehålla ett parkeringshus.
– Det är ett helt annat Södertälje nu än för tio år sedan, säger Boel Godner som tror att Södertäljeborna kommer återvända till Södertälje efter att ha gått på bio i Stockholm och Skärholmen.

Det är stora planer som nu presenteras när Södertälje åter ska få en biograf. I slutet av 2019 inledde Södertälje kommun en markanvisningstävling för Turingetomten, den stora parkeringstomten som ligger vid nedre Villagatan och Storgatan, granne med Tom Tits.

Där planerar företaget Erik Hembergs fastighets AB att bygga en storbiograf med fyra till fem salonger och en tillhörande restaurang. Bion ska få ett klassiskt Södertäljenamn – Roxy. En av salongerna ska ha Sveriges största bioduk i CS-format, skriver kommunen på sodertalje.se. Byggnaden ska också inrymma ett parkeringshus med 300 platser. Om planerna går i lås är det dags för invigning någon gång år 2024-26.

Tanken är att förlänga centrum norrut och knyta ihop områdena på ömse sidor om Turingebron.

Närmast ska en markanvisningsavtal tecknas med EHF som sedan ska godkännas av kommunstyrelsen.

Därför tror kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) att Södertälje är redo för en ny bio. ”Har växt som stad”. Se intervjun i videon ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer